present

11.02.2023 - Present

Elk jaar stelt de Dag van de Academies een thema voor waaruit de academies inspiratie kunnen putten om lokaal hun eigen activiteiten vorm te geven.
In 2023 is het thema ‘Present’.

Present: kunst maak je nu

Wie artistiek bezig is, leeft in de tegenwoordige tijd, staat in het moment en werkt in het ‘nu’. Als kunstenaar vertrek je van het heden en onderzoek je nieuwe sporen, beelden en technieken, waarbij je het toeval een kans geeft. Er is altijd verbinding met de actualiteit: elk kunstwerk is verbonden met of geïnspireerd door een moment. Elke uitvoering is de vrucht van maatschappelijke tendensen. Zo blijven oude beelden, muziek- of theaterstukken ook altijd nieuw.

Present: kunst maken is geven

Bezig zijn met kunst is een cadeautje geven aan jezelf: je neemt en krijgt tijd om jezelf te ontplooien en je artistieke mogelijkheden te verkennen. Je doet jezelf persoonlijke groei en verrijking cadeau.
Tegelijk geef je een geschenk aan de wereld: wat je maakt, raakt ook een snaar bij wie ernaar kijkt of luistert, het brengt hem of haar op nieuwe ideeën of zorgt voor een moment van artistieke beleving en verbinding.

Present: kunst maken is tonen

Wie iets geleerd of gecreëerd heeft, wil dat vroeg of laat ook presenteren. Ook daartoe krijg je in de academie de kans. Je werk tonen of presenteren doe je in de academie vaak samen; samen werken aan een voorstelling of tentoonstelling geeft energie. In de academie komen mensen van verschillende leeftijden en profielen samen, ze werken samen een project uit dat ze vervolgens met trots presenteren.

Present: hier zijn we en we doen ertoe

Op de Dag van de Academies tonen Kunstacademies en Academies voor Beeldende en Audiovisuele Kunst, Woordkunst-drama, Muziek en Dans wat ze bedenken, maken, ontwikkelen, spelen en creëren aan het grote publiek. Overal in Vlaanderen en Brussel gooien academies hun deuren open. Zo tonen ze niet alleen wat er binnen de lokalen en ateliers bruist aan creativiteit maar ook dat hun werk ertoe doet. Het is in en via kunst dat cruciale vragen worden gesteld die de maatschappij uitdagen en evolutie mogelijk maken. Hier zijn we en we doen ertoe!

03.02.2024 – Magie

In 2024 is het thema van de Dag van de Academies “Magie”.
Noteer alvast!

Het jaarlijkse event voor het deeltijds kunstonderwijs bestaat sinds 2002.
Ontdek enkele van onze vorige thema’s en wie de ambassadeur was.

2023 - present

Ambassadeur: Dimitri Leue

2022 - Remake

Ambassadeur: Opera Ballet Vlaanderen

2021 - Crossroads

Ambassadeur: Marieke Dermul

2020 - Steam

Ambassadeur: Geert Verbeke en Verbeke Foundation

2019 - Tijd voor kunst

Ambassadeur: Joke Hermsen

2018 - Boodschap van algemeen nut

Ambassadeur: Maud Vanhauwaert

2017 - IK kunst

Events per provincie in Antwerpen (De Singel), Gent (Vooruit) en Brabant