Magie

Elk jaar stelt de Dag van de Academies een thema voor dat de academies inspireert. In 2024 is dat ‘Magie’. Laat je betoveren door een van de vele activiteiten en ontdek de magie van kunst en verbeelding.

Als je artistiek bezig bent, leef je in het moment en werk je in het ‘nu’. Als je in de flow van het werk zit, ontstaat ‘de magie van het moment’. Je voelt dat wat je aan het maken bent, ertoe doet, dat het nieuw en belangrijk is. Die magie kun je beleven in de academie.

Toveren met beelden, woorden, klank en beweging

We hebben geen toverstokje om een muziekstuk te spelen of een kunstwerk te creëren. Kunst komt niet uit een toverhoed. De kennis en vaardigheden verwerf je in de academie. Als je de skills eenmaal hebt, kan je toveren met het materiaal en zelf creëren. Je verkent je artistieke mogelijkheden en voelt dat je groeit in je talent. En dan kun je het tonen aan een publiek. ‘Heb jij dat gemaakt? Magisch!’

De magie van verbinding

Je werk tonen of presenteren doe je in de academie vaak samen; samen werken aan een voorstelling of tentoonstelling geeft energie. In de academie komen mensen van verschillende leeftijden en profielen samen, ze werken samen een project uit dat ze vervolgens presenteren. Je ervaart hoe magisch die verbinding kan zijn.

De magiër ziet meer

Dans, muziek, theater en beeldende kunst voeren ons mee in een wereld van schoonheid en mystiek. Kunst maken of beleven is dingen zien die anderen (nog) niet zien. Is tendensen voelen en vormgeven vooraleer ze er werkelijk zijn. Is heden met verleden en toekomst verbinden en dat materialiseren in een project of een werk. Laat jij de ziener in jezelf toe?

Het jaarlijkse event voor het deeltijds kunstonderwijs bestaat sinds 2002.
Ontdek enkele van onze vorige thema’s en wie de ambassadeur was.

2023 - Present

Ambassadeur: Dimitri Leue

2022 - Remake

Ambassadeur: Opera Ballet Vlaanderen

2021 - Crossroads

Ambassadeur: Marieke Dermul

2020 - Steam

Ambassadeur: Geert Verbeke en Verbeke Foundation

2019 - Tijd voor kunst

Ambassadeur: Joke Hermsen

2018 - Boodschap van algemeen nut

Ambassadeur: Maud Vanhauwaert

2017 - IK kunst

Events per provincie in Antwerpen (De Singel), Gent (Vooruit) en Brabant