Dag van de Academies 2025: Play

De Dag van de Academies op zaterdag 22 februari 2025 kiest Play als thema. Een speels thema waar de domeinen muziek, woord, dans en beeld zich artistiek in kunnen uitleven.

Homo ludens
De spelende mens. Onze hele cultuur komt voort uit spel. De spelende mens ligt aan de basis van culturele vernieuwing en ontwikkeling en de manier waarop we de samenleving vormgeven.
Inspirerende en nog altijd actuele woorden van historicus Johan Huizinga.

Spel en verbinding over generaties heen
Een instrument of voorstelling spelen, dat doe je in de academie vaak samen. In de academie ben je een teamplayer. Samen werken geeft positieve energie en een goed gevoel. Je ontmoet mensen van verschillende leeftijden en achtergrond, en samen werk je een project uit dat je vervolgens op de planken brengt of toont. In de academie ervaar je de warmte van menselijk contact in het spel.

Spelen met woorden, beelden, noten, klanken en bewegingen
Kunst ontstaat niet uit vaste regels, maar uit verwondering. De nodige kennis en vaardigheden verwerf je in de academie door vallen en opstaan. Vaak is het de leraar die voorspeelt of toont, waarop de leerlingen naspelen. Fouten maken mag,want daarvan leer je bij. Als je de skills eenmaal hebt, kan je vrijer omgaan met het materiaal en zelf creëren. Je kunt spelen met de spelregels en zo iets nieuws doen ontstaan. Spelenderwijs verken je je artistieke mogelijkheden; je voelt dat je groeit in je talent.

Spel en plezier
In de academie voert de zin voor experiment de boventoon. ‘There’s no win and no fail, there’s only make’, zingt Nick Cave. In een veilige omgeving ervaar je het plezier om te leren, te ontdekken en te maken. Het is bijzonder om iets te creëren dat er voordien niet was. Dat spel- en maak plezier beleef je in de academie.

Haal het kind in jezelf (opnieuw) naar boven
Stap in een wereld van verbeelding en verwondering! In de academie stellen we open vragen, we zetten je aan het denken zonder eenduidige antwoorden te zoeken. Leren ontstaat uit spelen met noten, klanken, woorden en beweging en vanuit een constante verwondering voor materialen, kleuren en vormen. Er is geen winst of verlies, iedereen loopt een eigen parcours.
Er is alleen: spel!

Let’s Play
op 22 februari 2025!

Druk op de play knop en laat je meevoeren door een van de vele speelse activiteiten op de Dag van de Academies 2025. Ontdek welke verrassende activiteiten de leerkrachten en leerlingen in petto hebben: voorstellingen, concerten, tentoonstellingen, rondleidingen, workshops, …

PRESS TO PLAY ▶

Het jaarlijkse event voor het deeltijds kunstonderwijs bestaat sinds 2002.
Ontdek enkele van onze vorige thema’s en wie de ambassadeur was.

2024 - Magie

Iedereen ambassadeur!

2023 - Present

Ambassadeur: Dimitri Leue

2022 - Remake

Ambassadeur: Opera Ballet Vlaanderen

2021 - Crossroads

Ambassadeur: Marieke Dermul

2020 - Steam

Ambassadeur: Geert Verbeke en Verbeke Foundation

2019 - Tijd voor kunst

Ambassadeur: Joke Hermsen

2018 - Boodschap van algemeen nut

Ambassadeur: Maud Vanhauwaert

2017 - IK kunst

Events per provincie in Antwerpen (De Singel), Gent (Vooruit) en Brabant